Palju õnne, Eesti!

Koolielu

Lugupeetud kaasõpilased ja õpetajad!

Oleme täna siia kogunenud, et rääkida, milline on meie väike, kuid armas Eestimaa. Meil on suur au olla demokraatlik riik. Igal täiskasvanud Eesti kodanikul on võimalik hääletada oma valitud kandidaadi poolt. Siia on väga oodatud erinevad rahvused välismaalt ning ka meil siin elab inimesi, kes kasutavad veel siiamaani suure au ja uhkusega oma murdekeeli. Meie Eesti on noor riik, alles 106, kuid juba jõudnud maailma vaates nii tähelepanuväärseid tegusid korda saata. 

Meie riigis on võimalik saada tipptasemel haridust. Nüüd võite mulle vastu vaielda, aga minu arvates ei ole vaja parema hariduse või tööõnne leidmiseks üldse kuhugi välismaale reisida. Nautigem meie ilusat emakeelt ning hoidkem seda au sees. 

Meie kodumaa loodus on imeline. Alustame sellega, et meil on neli vaheldusrikast aastaaega. Sügis – tänavaid katab kirju lehevaip, metsad on seeni paksult täis. Talvel joonistuvad taevast ja maast lipuvärvid. Maha sajab ilus paks lumi ning meil on palju erinevaid võimalusi harrastada talisporti. Lõuna-Eesti talvine kuppelmaastik on ilus ning kes meist jätaks kasutamata võimaluse minna suusareisile Otepääle. Kui sünnipäevalaulud lauldud, presidendikõne kuulatud ning kiluvõileivad söödud, algab ilusaim aeg aastas. See on kevad. Aeg, mil linnud rõõmsalt laulavad, loodus ärkab talveunest ning inimesed tulevad välja seda kõike nautima. Kuid ilmad lähevad veelgi soojemaks ning kätte jõuab suvi. Rannad täituvad kuuma suvepäikest nautivate inimestega. 

Väga oluline osa meie riigist on kultuur. See on see, mis meid koos hoiab. Meil toimub siin õnneks palju kultuuriüritusi. Avatud ja rõõmsa meelega, nagu eestlastel ikka kombeks, ühineme kõik laulu- ja tantsupeost osa võtma. Tallinnal oli möödunud aastal au olla Euroopa rohepealinn. Lisaks sellele on Tartu sellel aastal valitud Euroopa kultuuripealinnaks. Siin on üles kasvanud mitmeid fantastilisi sportlasi.

Eestil on nii häid kui ka halbu külgi. Kuid pole head ilma halvata. Mina püüan igati kaitsta Eestimaa kultuuri, loodust ning teha kõike selleks, et meie riik jätkaks samas vaimus. Tasub meeles hoida meie endise presidendi Toomas Hendrik Ilvese mõtet ,,On ime, et Eesti on üldse olemas”.

Kõne kirjutas Gretel Suits, 6.e klassist.

Close

Nutikas õppija

Mida selgemaks oled saanud uue oskuse, seda rohkem tööta iseseisvalt.